Flessenpost - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu Flessenpost - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu

Flessenpost

Door: Sjoerd

Blijf op de hoogte en volg Sjoerd

18 Oktober 2009 | Spanje, Madrid

Hallo allemaal en welkom aan boord!

Zo dat is weer een tijdje geleden dat ik weer uitgebreid verslag doe via de mail :) We hebben het ook erg druk aan boord! :) Sinds 2 weken loop ik weer in de machinekamer en heb het weer erg naar mijn zin! Gisteren zat ik precies op de helft van mijn stage!! Gaat echt heel erg snel :) Ik hoorde zo via via dat het erg slecht weer is in Nederland, en dat er zelfs al weer gekrabd moet worden :) Hebben wij geen last van! Elke middag tijdens koffiepauze zitten wij in t-shirt en korte broek lekker op de brugvleugel van de zon te genieten! Niet dat ik van dat kwartiertje een kleurtje krijg, want de rest van de tijd straalt er alleen mooi TL-Licht op me ;) Maar het is toch fijner opstaan als de zon schijnt :) En de temperatuur van het water is ook nog 24 graden en de buitenlucht temperatuur 25 graden. Erg aangenaam ;) In de machinekamer is het natuurlijk een stuk warmer maar dat is altijd zo ;)

Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik moet schrijven :) omdat ik al 2,5 maand aan boord zit, is denk ik alles een beetje normaal geworden, de eerste weken kon ik 4 A4tjes typen dat lukt nu niet echt haha :) En om precies te vertellen wat ik doe in de machinekamer werkt ook niet echt :) Jullie mogen uiteraard al mijn verslagen naderhand wel lezen ;)

Woensdag kwamen we vlak langs de Azoren! Mooie eilanden groep en het zat er weer vol met dolfijnen :) En ik had toevallig een klus op de bak van het schip (voorkant van het schip, bij de anker winches.) Ik moest 300 liter olie verversen van de winches.
Was een erg leuke klus, lekker in het zonnetje;) en op eens zag ik de kapitein op de brugvleugel staan en hij ziet altijd als eerste van iedereen beesten in het water ;) dus hij riep DOLFIJNEN ;) ha ha en toen zwommen er 2 dikke tuimelaars voor de bulb
van het schip. De dolfijnen worden dan door de boeggolf van het schip vooruit gedrukt. Ze hoeven dan bijna niet meer te zwemmen. Erg mooi :) Ook sprongen ze erg hoor! En naderhand kwam er een groep van 40 dolfijnen voor het schip zwemmen alleen die heb
ik niet gezien. ik was pakkingen aan het maken in de werkplaats ;( ;) haha

Morgen hebben we eindelijk weer een feest aan boord :) ter ere van het 1 jarig huwelijk van de 2e machinist en toen riep ik, en omdat ik op mijn halve stage zit ;) na ja prima :) ha ha dus morgen hebben we een feestje :) Het Heineken bier is al wel op, nu hebben we TIGER BEER uit Singapore. kennen jullie dat?

Ook hebben we brood uit Singapore wat we elke keer op schimmel moeten checken voor we het op eten haha! Dat brood is zo vol gestopt met chemicaliën dat het niet uit kan drogen! Echt niet normaal, het smaakt ook echt niet naar brood! We hebben ook wit
brood dat is iets veiliger daar zit nog geen schimmel op. Haha Ik eet 's ochtends altijd 2 bruine boterhammen of witte, die doe ik dan in de broodrooster :) hop kaas er op en eten!

Gisteren had ik me trouwens voor de 2e keer verslapen aan boord! Want om de 2 dagen gaat de klok weer een uur vooruit! Dat is op een gegeven moment best vermoeiend! Maar het geeft niet want deze week heeft iedere machinist zich 1 keer verslapen! Haha Ik eerst toen Tomas toen Marco en vandaag de Meester hahaha ja iemand moet de 1e zijn :) Je kan beter de andere kant opvaren!! "VAREN OM DE WEST, LANGER IN JE NEST" Daarom dus :)

Maar wij varen stug koersje 90 door naar SKIKDA :). Morgen komen we langs de Straat Gibraltar en maandagochtend komen we aan in SKIKDA! En dan snel door naar ITALIE!! Daar heb ik wel zin in:) eindelijk weer eens van boord af *(laatste keer was in THunderbay Canada) En dan ga ik daar ook een kapper zoeken want mijn haar wordt wel heel erg lang! Na Rotterdam scheer ik het denk ik er helemaal af, want dan kom ik toch over de evenaar en dan komt NEPTUNES aan boord! En die gaat me dan ontgroenen omdat ik voor de 1e keer de evenaar passeer! En daar hoort een kale kop ook bij ;) dus ben ik hem al voor ;) haha groeit er toch weer aan.. :)

Dan varen we helemaal door naar Kaapstad! Dan gaan we het zien of het water daadwerkelijk de andere kant het doucheputje in stroomt ;) wat in ieder geval wel zo is is dat de Wet van Bernouilie of zo iets, tegenovergesteld werkt. Noordelijk halfrond: "Als je met je rug in de wind staat is het hoge druk gebied aan je rechterzijde en het lage druk gebied aan je linker zijde. Op het Zuidelijk halfrond is dat precies andersom :) Daar weet mijn vader alles van;) ! Het kan ook net andersom zijn maar ik denk dat ik het goed heb ;) Ik ben nu voor een maandje machinist , dus daar weet ik allemaal niks van, van die stuurmanstheorieën ;)

Nu weet ik alles van de 7S35MC MAN B&W 2-slag motor met kruishoofd. Slag van 1,40 zuiger diameter van 35 cm. (google maar eventjes dan zien jullie aan welke motor ik sleutel :)) En hulpmoren: Caterpillar 3500 Series. 2 X 3508 1 X 3512 (8 cilinders en 12 cilinders) Zelfde serie. Mooi zijn ze he ?:):) Ik loop al helemaal alleen het de wachtronde. 's ochtends om 0800 uur. moet er een checklist ingevuld worden van 5 pagina's met drukken temperaturen noem maar op.. :) Ik doe er nu 2 uur over en dat is vrij snel! Toen ik net begon deed ik er bijna 4 uur over haha toen moest ik elke manometer elke pyrometer en elke peilglas nog zoeken :) Maar ben nu razend snel :) maar het moet wel nauwkeurig, want kom je een afwijking tegen moet je dit wel meteen herkennen en melden aan de meester ;) anders draait alles in de soep ;)

Ook moet ik vaak me bed (kooi) uit tegenwoordig voor een machinekamer alarm! De accommodatie is voor op het schip, we lopen onderdeks naar achteren toe, via een lange gang! dit noemen we " de boulevard" En er hangt daar een bordje " BOULEVARD OF BROKEN DREAM" Nou dat is het ook echt hoor! tjonge het is zo'n irritante piep die afgaat in je hut! en als je dan ligt te slapen moet ik altijd eerst nadenken wat ik moet gaan doen hahaha! :) maar tot nu toe ben ik altijd sneller in de controle kamer om het
alarm af te drukken dan de machinist zelf ;)

Maar het is natuurlijk niet alleen afdrukken, maar ook het probleem oplossen! :) En dan maar hopen dat je snel weer kan gaan slapen :)

Een nachtje verder….

Gisteravond hebben we feest gehad! Marco vierde zijn 1 jarig huwelijk en ik vierde het feit dat mijn halve stage er op zat!! :)

Het was erg gezellig de Cheff speelde heel de avond gitaar en de kapitein ook en ik ook een klein stukje haha! :) Gisteren zijn we langs Gibraltar gekomen! Was erg mooi stuk! het was goed helder dus je zag mooi de kust van Spanje en die van Marokko.

Maandag komen we aan in SKIKDA! Er is alleen een probleempje want het schip dat de trailer vervoerd waar wij het stuk op moeten zetten is er nog niet! Dus moeten wij even op dat schip wachten ;) weet niet precies hoelang dit gaat duren hoor!

Verder heb ik door middel van een USB stick en een postduif wat foto's Nederland in gestuurd! Ik hoop dat jullie deze allemaal al gezien hebben! :)

Omdat ik niet zo veel meer te vertellen heb, en jullie misschien nog wel heel veel vragen! Dan kunnen jullie die gewoon stellen hoor :) Graag zelfs! Jullie kunnen alles vragen! Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden wel! ;) :) Af en toe krijgen we via de mail wat nieuws vanuit Nederland alleen ik lees deze eigenlijk nooit! Dus ik zou niet weten wat de hoogte punten zijn van Sacha de Boer tijdens het 8 uur journaal! Zijn er belangrijke dingen aan de gang in de wereld of valt het wel mee !? :)

We verwachten 7 of 8 november in Rotterdam aan te komen! Daar liggen we waarschijnlijk een klein weekje! Dan ga ik nog even om Kaap de Goede Hoop heen varen en dan naar Singapore!! Ja dan heb ik mijn 1e kaap gerond, dan mag je tegen de wind in pissen en een anker tatoeëren op de schouder. cool he ;) haha Alleen was ik dit niet echt van plan te doen ;) maar officieel mag het wel haha ;)

En dan langs Madagaskar naar het zuidoosten naar Singapore! Singapore ligt 1,30 graad boven de evenaar. Wat we daarna gaan doen is nog onbekend maar in Singapore zit ik ook al aan de 150 vaardagen dus vlieg ik denk ik vanaf Singapore weer terug naar Holland :) En dan heb ik lekker een maand vrij! Omdat ik zo vroeg op stage ben gegaan ben ik ook een maand eerder thuis! in Februari beginnen de lessen pas weer ;) YEAH! :):):) Daar kijk ik wel naar uit een maandje vrij! Want hier aan boord is uitslapen en op tijd naar bed gaan niet bij haha ;)

Vanavond ga ik samen met Marco 2e machinist koken! Nasi met kip ketjap ;) Dus daar ga ik nu aan beginnen :):) Dus als jullie nog leuke vragen hebben hoor ik ze graag, de origineelste vraag krijgt een verrassing :) haha

Okeee dit was het!!

Message-id: 286136286

• 18 Oktober 2009 - 17:16

Sjoerd De Jongh:

Sjoerd,

Kan ik in Sicilië niet stiekem als verstekeling aan boord komen en een stukje met je meevaren. Jij had toch nog een bed over i je hut ;-)?

Nog even wat natuurkundeles. Je analyse van de relatie wind en drukgebieden klopt "Op het noordeijkhalf rond, bij wind in de rug, bevindt het lagedrukgebied zich aan je linker zijde". Deze wet is van onze eigen Nederlandse Wis- en Natuurkundige (en eigenlijk eerste KNMI-er) Buis Ballot.

Dat er in een roterend assenstelsel, naast een centrifugaalkracht ook nog een andere kracht aanwezig was, werd beschreven door de Franse Wis- en Natuurkundige Gustave Gaspard Coriolis; vandaar Corioliskracht.

De wet van Bernouille beschrijft het gedrag van vloeistoffen en gassen bij verandering van druk, hoogte en snelheid.

• 22 Oktober 2009 - 13:57

Annemiek:

Hoi Sjoerd sorry voor de late reactie maar ik heb het weer aardig druk in ons kleine restaurantje. De mensen in de omgeving weten ons steeds vaker te vinden. Ik moet zeggen dat is wel fijn en leuk. Maar dat houd in dat ik te traag reageer op jou gezellige zee verhalen. Maar volgens mij heb jij het ook druk genoeg met werken,verslagen schrijven en niet te vergeten feesten. Je kunt natuurlijk iedere week wel iets bedenken waarom je op jullie boot een feestje kunt bouwen. Ik weet er op dit moment geen maar jullie vast wel. En als je nu in Roterdam aan komt kunnen we een heel groot feest geven. Nee dat doen we als je echt weer thuis komt. Wat zal onze loes en je moeder dan uit hun bolletje gaan.
    Ja het is ook bij mij al een beetje onze loes. Heb gezellig via de mail met haar gekletst over jou natuurlijk.
    Ik ga hier weer verder met mijn verplichtingen. Ik wens je samen met iedereen aan boord een behouden vaart toe en nog een gezellig feestje.
    dag sjoerd een pakkerd van je tante