Geen orkaan, wel windkracht 9-10
Door: Sjoerd
Blijf op de hoogte en volg Sjoerd
12 September 2009 | Verenigde Staten, New York
Ik heb begrepen dat mijn flessenpost is aangekomen ;-) Best snel zo de hele oceaan over in een paar dagen van panama naar Vlissingen.
Ik hoor dat mijn ouders een weekend vol feestjes hebben, nu ik niet hoor. Wij varen zondagnacht Montreal binnen als het goed is!
Gisteren stormde het hier heel erg op zee! Heel de dag windkracht 9 tot 10!! Het schip stampte vreselijk in de golven en de golven sloegen over de boeg. Het was echt niet leuk meer eigelijk! 's Middags tijdens de lunch moest je je bord soep zelf recht houden anders lag alles er naast! En bij sommige klappen schoof ik met mijn stoel 1 meter naar achter of naar voren!! Ook in bed was het erg raar slapen heel de tijd een vrijeval en dan weer keihard in het matras gedrukt! Maar goed we hebben het weer overleefd en vandaag was de depressie voorbij!
Papa, ken je trouwens dat apparaat waar ik weerkaartjes mee ontvang op radio frequenties? Met de 'weather facsimile receiver'? Het is best ouderwets maar wel cool als je de juiste frequentie weet te vinden en er een mooi plaatjes uit krijgt! Ik ontvang meestel weerkaarten van New Orleans of Boston!
Vanochtend om 0800 kwam ik op wacht en door de storm waren de ramen beslagen van het zout. De kapitein zei: 'ik heb een eervol klusje voorje!' Ik mocht de ramen gaan lappen! haha. Ik had hier zoals jullie weten niet of nauwelijks ervaring mee maar het ging me super goed af! Kan zo ramenlapper worden! Ging heel soepel met de trekker zonder strepen ;)
Hierna ging ik verder met mijn reisvoorbereiding! Dit is een verslag over een reis die ik moet gaan voorbereiden en uitvoeren! Ik maak de reisvoorbereiding van Rotterdam naar Singapore met als tussen stop Kaapstad! Ik heb hier ongeveer 70 verschillende zeekaarten voor nodig! leuk werkje:)
Van 4 tot 6 's avonds heb ik zoals gewoonlijk met de 1e stuurman wacht gelopen en heb ik aan de hand van de zon de fout van het kompas bepaalt! Dit is te berekenen aan de hand van de stand van RAM (ARIES) en de stand van de zon! + de positie tijd GMT etc
etc etc!! ;):) Dit ging ook goed!
Zondag nacht komen we aan in Montreal! Onze positie nu is 41 - 50N 62 - 53 W
Ik ga mijn hut opruimen en natte cel schoonmaken want morgen deel ik deze met Hilbren, de andere stagiair!
Ohja,., enne in Montreal stapt de 3e machinist af, (Willem) en we krijgen hier voor een vrouwelijke machinist voor terug!!
Naja dit was het voor vandaaag!!
Groetjes!!
SJOERD XXXXXXX
Received: from GCC at Globe Wireless;
Sat, 12 Sep 2009 06:15 UTC
Message-id: 745710545
12 September 2009 - 07:56
JDJ:
Dag Sjoerd,
De weather facsimele reciever die ken ik inderdaad. Het apparaat zoals dat vroeger stond in de weerkamer van de luchtmachtvliegbasis was een grote kast met een rol vochtig papier. Let op; dit was voor het computertijdperk! Wanneer je de juiste frequentie had en beschikte over het uitzendprogramma, dan ging het papier oplopen en dan werden er door electrische stroompjes streepjes op het papier gebrand en zo werden hele weer-, radar en satellietkaarten binnengehaald; in zwart/wit nota bene! Inmiddels zijn deze apparaten al 20 jaar de weerkamer uit en zijn daar meteorologische werkstations voor teruggekomen. Ik ga er vanuit dat jullie inmiddels beschikken over een geavanceerdere versie en dat de natte rollen papier inmiddels ook tot het verleden behoren.
Met betrekking tot het berekenen van de afwijking van het kompas heb je natuurlijk er ook rekening meegehouden dat de zonnetijd afhankelijk is van de meridiaan waar je vaart - iedere 15 graden afwijking is een uur verschil met GMT; oh ja en vergeet niet dat de zon er ook nog 4 a 5 minuten over doet om jou te bereiken, toch?? Interessante natuurkunde ;-) !
Dit waren de technieken waar ook Darwin's stuurlui aan boord van de Biegel gebruik maakte tijdens de reis in 1831-1836 waarbij de Darwin de basis legde voor zijn evolutietheorie. Die reis wordt momenteel overgedaan met aan boord een nazaat van de bioloog en natuurkundige Charles Darwin.
Wie weet met welke mooie theorieën jij terugkomt........
Je Vader -
13 September 2009 - 14:32
Anke En Arjan:
Hoi Sjoerd, vanuit Barendrecht zomaar even een berichtje. Je vader en moeder waren inderdaad gisteren bij ons om de 9e verjaardag van Noa te vieren. Wees gerust Sjoerd , ze hebben zich keurig gedragen. Je vader heeft nog even staan vissen aan de boerensloot achter ons huis. Niks gevangen. Maar wat een reis maak jij zeg. Ik heb je reis verhalen gelezen, leuk zoals je jouw belevenissen beschrijft. Zelfs ramen lappen op een zeeschuit, komen er toch verborgen talenten bovendrijven. Ik blijf je berichten lezen, ben erg benieuwd naar je belevenissen. Groet Arjan en Anke. -
14 September 2009 - 13:19
Annemiek:
Hoi sjoerd
Even geen reactie van mijner zijde maar ik heb ook een reis gemaakt. In verhouding tot die van jou is die maar klein. Maar ik kan je vertellen dat mijn reis klein en fijn was. We hebben een weekje in frankrijk gezeten. Het was er heerlijk rustig en we hadden super mooi weer. Maar nu even naar jou terug je hebt weer genoeg mee gemaakt en de reis klinkt ook mooi. Wel hard werken en af en toe een storm door staan.
maar volgens mij lukt het je aardig.
heel veel groeten van Eersel