Even bunkeren - Reisverslag uit Panama-stad, Panama van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu Even bunkeren - Reisverslag uit Panama-stad, Panama van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu

Even bunkeren

Door: Sjoerd

Blijf op de hoogte en volg Sjoerd

04 September 2009 | Panama, Panama-stad

Hallo allemaal!!

Zo ik heb een hele hele zware nacht achter de rug!! Gisteren (donderdag)ben ik om 0800 begonnen met werken! En ik was 0730 vanochtend (vrijdag)klaar met werken!! 23,5 uur haha

Hoe dit allemaal zo kwam.....

We liggen hier nu voor anker voor het panama canaal! We hadden bunkers besteld (Zware olie en diesel olie) Er komt dan een tankertje langzij liggen en er worden dan grote slangen op de flensen van het schip aangesloten. Die slangen zijn iets dikker dan die van het tankstation! Deze moeten dan ook met een kraan van de tanker aan boord gehesen worden om hem vervolgens aan te sluiten!

Nu kwamen die Spaanssprekende nietsnutten al met het verhaal dat de kraan stuk was en
dat we zelf maar iets moesten verzinnen. Naja wij als creatieve Hollanders hebben dat natuurlijk zo opgelost. Met een mooi systeem van wat haken blokken en lijnen was de slang aan boord. Hier kwamen we er achter dat onze Panameese vrienden een lekke slang gegeven hadden. Deze moest dus weer terug! Toen moesten ze een nieuwe slang aansluiten. Eenmaal aangesloten kwamen ze er achter dat deze te kort was. Het schip zouden ze wat naar voren vershiften,,!! over 15 meter; vershiften deden ze 2!!!! UUR!!!!!!!

Dus eenmaal vershift weer opnieuw proberen, toen waren de pakkingen kapot tussen de flensen! Dus moest er een nieuwe geregeld worden. Hierna konden we eindelijk bunkeren!

Daarna met de dieselolie het zelfde, het schip moest weer vershift worden omdat de slangen te kort waren. Hier deden ze weer paar uur over!

Tevens zijn er heel veel wetten en regels aan het bunkeren verbonden. Er moeten dan ook heel veel samples genomen worden van de zwareolie en diesel die we binnenkrijgen, dit deden zij ook niet volgens de regels. De meester was aardig pist en heeft dit ook duidelijk gemaakt haha was erg leuk om dat geeikel heen en weer mee te mogen maken! Ook zit er tijdens het bunkeren een survayor aan boord die kijkt of alles volgens de regels verloopt! Deze lag in ons deck office te slapen! haha. lekker baantje!

Naja al na al... het schip lag om 1100 uur langszij en is 0800 de andere dag vertrokken dit is echt niet normaal!!! Maar ze hebben ook wel wat letters of protest aan hun broek maar het kon ze weinig schelen dacht ik; mafkezen! :)

Ik heb tot half 4 vanmiddag kunnen slapen! En om 1715 komt de loods aan boord, we verwachten 1,5 uur later voor 1e sluis te liggen! 1715 Boord tijd = 2215 GMT

Dit wordt weer een lang nachtje want wil het Panama kanaal wel helemaal zien; al is het wel donker als we er door heen gaan!

Wordt vast een leuke ervaring!

Ik ga er vandoor, naar de brug koffie zetten voor de loods ;) haha

Groetjes!!!!!!!!!

SJOERD :)