Alweer vrijdag ..........! - Reisverslag uit Masan, Zuid-Korea van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu Alweer vrijdag ..........! - Reisverslag uit Masan, Zuid-Korea van Sjoerd Jongh - WaarBenJij.nu

Alweer vrijdag ..........!

Door: Sjoerd

Blijf op de hoogte en volg Sjoerd

08 Augustus 2009 | Zuid-Korea, Masan

Hallo allemaal, leuk dat jullie er weer zijn!

Vandaag was het weer een leuke drukke dag aan boord van de JUMBO VISION. In de boekjes lijken de schepen alsof ze splinternieuw zijn en dat alles goed werkt. Na ja het tegendeel is de laatste dagen wel bewezen; wat er allemaal niet gerepareerd moet worden in de machine kamer? En wat voor alarmen er wel niet afgaan om lullige dingetjes. Vandaag werden we tijdens de koffiepauze door een alarm terug naar de machinekamer geroepen en ook nog eens tijdens de lunch!! Maar goed, het meeste is weer verholpen.

Zo heb ik vandaag ook wat leuke klusjes gedaan. Ik zal het even kort proberen uit te leggen ;) De zware olie HFO (Heavy Fuell Oil) waar wij op varen wordt uit de tank verpompt door een zogenaamde " Feeder pump". De verpompte HFO gaat door een filter en dan door naar de Booster pump (dit zijn 2 grote pompen die een hoge constante druk op het
gehele systeem houden) tot aan de cilinders van de motor. Na de booster pump gaat de HFO nog door een heater en wordt het verwarmd tot boven de 100 graden. Maar goed, wat heb ik nu gedaan? Er zijn 2 feederpompen; wanneer er 1 uitvalt valt de druk weg en moet het systeem automatisch de andere pomp opstarten (als hij in de standby modus staat!) Maar dat deed hij niet. Het probleem was dat de pressorstaat niet werkte! Deze meet de statische druk van de HFO na de feeder pump. Is deze laag dan moet hij schakelen naar de andere pomp. Maar dat deed hij niet. Zo'n pressorstaat is een klein priel dingetje dat ergens achter hete leidingen verstopt zat. Maar na
zweten en knutselen kreeg ik hem er af en heb later in de WORKSHOP (werkplaats) het apparaatje gerepareerd. De meestrer en 2e machinist vonden het een goede oplossing. Ik kan het niet helemaal uitleggen, maar het kwam er op neer dat er tussen 2 schakelaren teveel speling zat. Dat heeft deze techneut, met een stuk afgeknipte ti-rip, opgelost haha.

Maar alles deed het weer prima dus dat was mooi! (het hoeft niet altijd moeilijk te zijn!)

Ook heb ik alle carterdeksels van de motor afgehaald en deze opnieuw in het vet gezet zodat ze niet meer lekken. Wanneer deze er af zijn kan je de motor van binnen heel goed zien; o.a. de drijfstang etc.. dus heb nog wat foto's genomen.

Na de lunch (wij eten dan warm) rende de nieuwe kok die vandaag aan boord is gekomen achter me aan. Hij vertelde dat zijn afvoer lekte. Door mijn zwarte handen dacht hij dat ik de engineer was. Naja ben ik ook wel een beetje maar nog wel student... Maar ik heb dus die afvoer net nog gemaakt voor hem! 2 nieuwe ringen uit rubber geslagen en er tussen gezet. Want de oude pakkingen waren geknipt en helemaal gaar.. dus heb ik dat ook mooi gemaakt. En de cheff was weer blij! Verder heb ik nog wat onder de motor schoongemaakt in de zogenaamde BILGE.

We hebben nog heel wat lading erbij gekregen vandaag, maar daar heb ik nog niks mee te maken. We zien het alleen als we eventjes koffie drinken op de brug.

Verder over de vraag van papa of ik een kamer met zeezicht heb.... Ik heb 2 raampjes met uitzicht op zee aan Stuurboordzijde. Als je de foto hebt van de Jumbo Vision, aan stuurboord de achterste 2 raampjes nog in het blauw geschilderde deel van de boeg zeg maar op dek 1.

Ohja het is hier echt super slecht weer, het regent heel de dag pijpenstelen!!!

De tijd vliegt hier en ik vlieg nu nog eventjes naar de bar en dan naar me bed!

DOEEEEI XXXXXXX

Received: from GCC at Globe Wireless;
Fri, 07 Aug 2009 22:29 UTC
Message-id: 278729645

• 08 Augustus 2009 - 06:49

Johan En Conny:

De afgelopen dagen met veel plezier je berichten gelezen. De verschillende ervaringen volgen elkaar in hoog tempo op. Zo kom je terug uit Portugal, na vakantie met Loes, vlieg je door naar Zuid-Korea en later Japan om vervolgens weer terug te varen met de Jumbo Vision naar Masan Zuid-Korea. De titel van je laatste verslag "Alweer vrijdag....!" spreekt voor zich. Door de grote verscheidenheid aan gebeurtenissen en nieuwe indrukken zal de tijd inderdaad vliegen. De vraag is of dat de komende drie weken ook zal zijn. Je vaart dan van Masan naar Panama zonder tussenstop. Dat zal het leven aan boord van de Jumbo Vision weer een heel ander ritme geven. We zijn benieuwd hoe je ook dat ervaart.

Nog bedankt voor je telefoontje (zaterdagmiddag 13.00 Koreaanse tijd) vanaf de groentemarkt in Masan Zuid Korea waar je samen met de Filipijnse kok (door jullie de Cheff genoemd) proviant aan het in slaan was. Zo ver weg en toch dicht bij. Je klonk als vanouds; altijd postief en enthousiast. Houd dat vast ;-)